Feng Shui tips voor je thuiskantoor

We werken steeds meer vanuit huis. Daarom is het belangrijk dat je thuiswerkplek, of thuiskantoor, een plek is die jou energie geeft. Wanneer jouw thuiswerkplek je ondersteunt, kan jij efficient werken en de beste versie van jezelf zijn.

Vooral in deze tijd, waar ons huis ook onze werkplek is, en de grens tussen wonen en werken vaag is, is het belangrijk om werk en prive te scheiden. Hoe doe je dat? In deze blog deel ik een aantal tips met je.

Positie van je bureau

Hoe jij zit heeft een groot effect op hoe je je voelt. Om het beste uit jezelf te halen is het belangrijk dat jij volledige focus hebt, toch? Wij mensen willen ons veilig voelen en ten alle tijden controle hebben over een situatie. Dat is hoe ons oerbrein is geregeld. Alleen dan kan jij ontspannen en gefocust aan je taak werken. Hiervoor is het belangrijk dat je met je gezicht richting de deur zit, zodat jij overzicht hebt over wat er mogelijk naar je toe komt. Ook is het belangrijk dat je vrij zicht hebt. Positioneer je bureau niet met je gezicht naar een muur, want dat kan ons zicht op de toekomst blokkeren.

Idealiter positioneer je je bureau met je rug naar de muur. Liever niet met je rug tegen een raam of deur. Mocht dit nou niet lukken, zorg dan voor een bureaustoel met een hoge rug. Dit creëert ook een gevoel van bescherming.

Bron: Pinterest

Bron: Pinterest

Creëer een balans tussen werk en privé

Niet alleen de positie van je bureau in de ruimte is van belang. Ook waar in huis het bureau of de werkplek zich bevindt is van belang. Het gevaar van thuiswerken is dat je aan het eind van de dag, of in je weekend, nooit echt loskomt van je werk. Wanneer je veel vanuit huis werkt is het belangrijk een toegewezen werkplek in te richten ergens in huis. Zo kun je aan het eind van de dag de deur achter je dichttrekken en je werk achter je laten.

Wanneer je niet de ruimte hebt voor een aparte werkplek, maar werkt vanuit de huiskamer, zorg dat je aan het eind van de dag je werkplek opruimt. Zo stel je een gezonde grens tussen werk en privé en wordt je ‘s avonds minder snel verleid nog even de laptop open te klappen en mails te beantwoorden.

Neem afscheid van ruis in je werk

Niet iedereen heeft de luxe een aparte werkkamer in huis te hebben waar je kan werken. Maar als je die plek wel hebt, gebeurt het nog vaak dat die ruimte ook wordt gebruikt voor andere zaken: een wasrek, een logeerbed en opslagruimte.

Maar wat doet dat met jou en je focus? Dit creëert heel veel ruis. Het creëert ook ruis waar jij naartoe wil met je werk. Is het wel duidelijk wat je moet doen op die werkplek?

Wat we willen, is helderheid en focus wanneer we werken. Richting en visie: waar wil je naartoe? Al die spullen die daar staan, vragen je aandacht en leiden af van wat je te doen hebt. Dus doe jezelf een plezier, en creeer helderheid.

Bron: Pinterest

Bron: Pinterest

Werk met de elementen

Conceptual Feng Shui, de moderne vertaling van Feng Shui waar ik mee werk, werkt met de vijf elementen: water, hout, vuur, aarde en metaal. Ieder element brengt een eigen soort energie. De energie kan yin, yang of een combinatie van beide zijn.

Alles is energie, en alles kan herleid worden naar een element. Zo ook het type werk dat jij doet. Werken in de algemene zin is verbonden aan het element aarde. Het element dat (op)voedt, onderzoekt en creëert. Het type werk dat je doet is ook verbonden aan een element. Bijvoorbeeld:

  • Water: therapie, seksualiteit, criminaliteit

  • Hout: schrijven, communicatie, ondernemen

  • Vuur: kunst, creativiteit, acteren

  • Aarde: (op)voeding, educatie

  • Metaal: financiële zaken, management & spiritualiteit

Werk met de elementen. Zorg dat je werkplek de energie reflecteert die jij nodig hebt om je werk met focus uit te voeren. Heb jij veel rust en concentratie nodig? Dan werken vurige, yang elementen averechts. Werk liever met elementen als metaal (pastelkleuren, ronde vormen, grijs en wit) en aarde (stoffering, beige, (licht)geel, bruin).

Bron: Pinterest

Bron: Pinterest

Kies de plek die jou energie geeft

Feng Shui werkt met de vijf elementen. Ieder element heeft zijn eigen energie. Die energie kan yin, yang of een combinatie van beiden zijn. Voor balans in huis, maar ook balans in jezelf en leven, is het de kunst deze elementen op een juiste manier te organiseren, zodat er een natuurlijk ritme en flow ontstaat.

Vergelijk het met de cyclus van de seizoenen. Ieder seizoen heeft zijn eigen kenmerken en energie. In de zomer (yang) willen we naar buiten, terwijl we in de winter (yin) het liefst met een kop thee onder een deken kruipen. 

Zo werkt het ook in huis. Sommige plekken in huis zijn yin, en andere zijn yang. Feng Shui leert ons hoe we een natuurlijk ritme, een natuurlijke flow in huis creëren. Door de verschillende elementen en hun verschillende energie met elkaar in balans te brengen. Je haalt als het ware de kink uit de kabel zodat de energie weer vrij kan stromen. 

Die flow in huis, die maken we inzichtelijk door het leggen van de Ba Gua. De Ba Gua laat ons ook zien wat de beste plek is voor bepaalde werkzaamheden. Zo is de voorzijde van het huis meer yin, en geschikt voor financiële zaken en spiritualiteit. De achterzijde van het huis is meer yang en leent zich goed voor verbinding, creativiteit en voeding.

julie+13.jpg

Meer tips?

Download het gratis eBook “in 5 stappen meer Feng Shui in huis en leven

Vorige
Vorige

Hoe maak je van je nieuwe huis een thuis?

Volgende
Volgende

Hoe richt je je (thuis)werkplek Feng Shui in?